laupäev, 11. jaanuar 2014

Näitus ''Piparkoogimaania''/ 06.01.2014

 Käisin siis sellisel armsal näitusel nimega ''Piparkoogimaania''. See asub Tallinna Disaini- ja Arhitektuurigaleriis Pärnu maantee ääres (Pärnu mnt 6). Olin varem sellest korduvalt mööda kõndinud ja isegi aknataga olevaid huvitavaid piparkoogist ehitisi vaadanud, aga millegi pärast mitte sisse astunud. Õpilastele ja pensionäridele oli näitus tasuta, kuid täiskasvanute pilet maksis 1.5 eurot.
 See näitus toimub alates 2006. aastast ning igal aastal on näitusel erinev teema. Selle aasta teema oli ''Kunstiajalugu''. Näha võis väga palju erinevaid töid, näiteks Pisa torni, Willendorfi Veenust, Egiptuse sarkofaagisid ja Leonardo da Vinci Vitruvia meest jne. Näitusel on ainult üks piirang- kõik peab olema tehtud piparkoogist. Seal võis kohata erinevate loovisikute meisterdusi (arhitektid, kokad, disanerid, kunstnikud jne). Kõikidel näitustel kokku on osalenud ligi 360 Eesti kunstnikku.
 Esimene asi, mis mulle selle näituse juures meeldis, oli muidugi piparkoogilõhn. Tekkis tahtmine igast kunstitööst pisike amps võtta, kuid loomulikult seda teha ei tohtinud. Jäin isegi mõtlema, kuidas on võimalik üldse piparkoogitaignast midagi nii ilusat ja detailselt voolida. Töid oli väga paljudes erinevates kujudes ja suurustes, näiteks pisike Willendorfi Veenus, silindrikujulised purgid, lilled, meetripikkused sarkofaagid, väiksed maalid jne. Kahjuks olid üksikud tööd lagunema hakanud. See mind ei heidutanud, sest minu jaoks oli tegu siiski imeliste meisterlike töödega. Kohapealt oli võimalik ka piparkooke osta. Ka need ei olnud tavalised, vaid samamoodi kunstiajaloo teemalised, näiteks müüdi kunstiajaloost kõigile tuntud Vana-Egiptuse kuninganna Nofretete piparkooki, mis oli muljetavaldavalt hästi järele tehtud.
Näitus oli väga meeldiv (ja maitsev) ning jättis mulle väga hea mulje, lähen järgmisel aastal suurte ootustega kindlasti uuesti.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar