reede, 17. jaanuar 2014

Näitus ''Kostüümid “Mosfilmi” kogudest''/ 17.01.2014

Käisin täna (17.01) neljal erineval näitusel. See näitus, millest prageu kirjutan, asus Tallinna Portreegaleriis (Suur-Karja 2). Kui aus olla, siis otsisin seda ust, kust sisse astuda umbes 10 minutit kuni lõpuks sõna galerii tähele panin ja õigest uksest sisse astusin. 
 Näitus oli pühendatud filmistuudio 90. juubelile ja näha sai kostüüme erinevatest kuulsatest Vene filmidest. Näiteks “Armastus ja tuvid”, “Moskva pisaraid ei usu”, “Tavaline ime”, “Õnnekütid”, “Armastuse valem”, “Julm romanss”, “Intertüdruk” ja paljudest teistest. Seal oli palju erinevaid kostüüme, plakateid ja filmikaadreid. See näitus on esimene omalaadne Venemaa ja Eesti vaheliste kultuurisuhete ajaloos.
 Kuna filmimaailm on mulle üpris võõras, sh ka Venemaa kuulsaimad filmid, siis ei osanud ma alguses sellise teadliku pilguga vaadata, et tean millega tegemist on ja kõik tundus segane, aga arvan, et asi oli kiirustamises, sest hiljem, kui juba natuke aega olin lihtsalt kohta ennast uudistanud, siis suutsin süveneda ka. Tundsin, et oleksin pidanud näituse kohta enne väikest eeluuringut tegema. Kõige rohkem meeldiski mulle näitusesaal ise, see oli minimastlislik ja ilus, ütleksin less is more. Näitus ei avaldanud mulle eriti muljet ja ma ei tundnud, et see oleks midagi minule, siiski võin öelda, et filmihuvilistele meeldiks see kindlasti.

''Filmikunst ei tunne piire, kinokeel on mõistetav kõigile ja lähendab erinevate maade inimesi. Ja kuigi igal filmil on alati oma rahvus, siis filmikunst tervikuna kaitseb üldisi inimväärtusi ja ideaale ning räägib sellest, mis erutab kõiki maailma inimesi - heast ja kurjast, sõjast ja rahust, armastusest, sõprusest ja ilust.''
 -Kinokontserni ''Mosfilm'' peadirektor Karen Šahnazarov


Tšernomor ja kolmkümmend kolm vägilast.
 Näitleja Nikolai Barmin. ''Muinasjutt tsaar Saltaanist''
Vürst Vladimiri kostüüm (Näitleja Anderi
Abrikosov) filmist ''Ilja Muromets''
Raissa Zaharovna kostüüm (näitleja Ljudmilla Gurtšenko)
kostüüm filmist ''Armastus ja tuvid''

Näitleja Ljudmilla Gurtšenko filmist ''Armastus ja tuvid''

Ljudmilla Maltseva (näitleja Natalja Fatejeva)
 jakk filmist ''Õnnekütid''

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar